"Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk." Simone Weil

,,Mihelyt nem kell: mindenem a tied - ez az élet vásárcsarnokának felirata." Weörös Sándor


szerda, április 28, 2010

Könyvfesztivál - 2010.április 25. vasárnap

Aki még nem járt a Könyvfesztiválon, vagy a Millenárison; az nem tudja mit hagy ki.
Sikerül időben odaérni a Millenáris Parkba, 11-től kezdődik Bartos Erika mesevetítése.

Igaz rengetegen vagyunk a Fogadó épületében, mert a gyerekprogramok mindig itt vannak;
de maga a park, aranyhalas tó, játszótér, épületek bőven kárpótolják az embert.
A Teátrum már ismerős mert itt koncertezik az Alma zenekar havonta, a Jövő háza pedig a Csodák palotáját és egy tágas kiállítótermet foglal magába.

Szóval tömeg van, egyelőre a babajátszó részen és a kisszínpad előtt; így Fannit könyvvásárlás után leültettem kreatívkodni- gyöngyvirágot készít.
11 után hirtelen mindenki a vetítővászon elé és Bartos Erika mellé tolakszik.
Mivel esély a leülésre nincs, tömegülni ekkora pocival már nem akarok; rábeszélem Fannit hogy fejezze be nyugodtan a virágját, majd aztán a galériáról néztük a vetítést.



Mesemagyarázat:
Anna-Peti-Gergő könyvek egy 5 tagú család hétköznapjait és ünnepeit mutatják be, rengeteg rajzzal (mert Erika szuperul illusztrál) és kedves, humoros szöveggel.
Olyanok a sztorik, hogy csecsemőkortól 8-10 éves korig minden gyerek, lány-fiú egyaránt szívesen olvassák, olvastatják a könyveket.

Nekünk otthon 6 könyvünk van, az Annakönyv, a Gergőkönyv, a Családi fészek, az Irány az iskola!, a Kistestvér érkezik és a Süss fel nap.
Rengeteg kedvenc meséje van Fanninak; a torokgyulladástól az írástanulásig, a fogmosástól az állatkerti mesékig, a Balatoni nyaralásoktól a jelmezesdiig.

Erika ült egy számítógép előtt és lejátszotta az ismerős meséket, nemcsak elmondva őket, hanem jónéhány képpel is kiegészítve.
Aztán 1 órás mesélés után következett a dedikálás, hosszú-hosszú sora.
Mivel láttam, hogy min. egy órát kell várni, ezért elmentünk körbenézni; ennek eredménye egy Pöttyös Panni kötet, egy Barbie sellőtörténet és Dominak egy sárkányos könyv.
A sor csak nem fogyott, így Fanni leült rajzolni, Gryllus Vilmos pedig belekezdett műsorába.

Itt jegyezném meg, hogy az idősebb zenészek, előadóművészek felbukkanása eksztatitus örömet szokott okozni - a szülők, nagyszülők körében.
Halász Judit, 100 Folk Celsius, Levente Péter, Kaláka, Eszményi-Heilig házaspár nyomában nem a mai gyerekek járnak, hanem eleik.
^-^

Végre fél egykor sorra kerülünk. Most két verseskötetet vettünk, azt dedikáltatjuk, a Százlábút csak Fanninak, a Bárányfelhők viszont közös lett Mátéval.


Fanni a képek tanusága szerint is elfogódott volt, mert mindig meglepődik és eláll a szava a bálványaitól.(bár Gáborral, az Alma zenekar énekesével lassan már kötetlenebb)




Anett, a szomszéd szintén 3 gyerekes anyuka kérdése az volt, hogy milyen Erika közelről?

Mintha egy tündért ötvöztek volna egy ballerinával; kicsi kb. 150 cm, 45 kiló, csodás szőkésbarna hosszú haj, és rengeteg báj, kecsesség. Apa, a férje is pont olyan mint a könyvekben: magas, jóképű, mosolygós.

Tanulság nincs, csak fogadkozás, hogy fáradság ide-oda, azért jövőre is megyünk a Könyvfesztiválra.
^-^